Vi er ikke født med lavt selvværd.

Københavns Psykoterapi hjælper dig med at genskabe dit selvværd. Forudsætningen for forbedret livskvalitet, tryghed og lykke hviler på et sundt fundament af selvværd. I den terapeutiske proces hos Københavns Psykoterapi vil du komme i dybden med flere eller alle nedenstående overskrifter.

Øget opmærksomhed skaber forståelse af dit selvværd.

Du kan ændre noget, hvis du accepterer, at der er noget du vil ændre. Ved at øge opmærksomheden på situationer med negative selv-italesættelser, begynder du at distancere dig fra de følelser, det fremkalder. Det gør dig i stand til at identificere dig mindre med de tanker, der er usunde for dig. Med denne bevidsthed, falder du ikke så nemt i den fælde at tro på selvbegrænsende tankemylder, fordi der er ikke altid er grund til at ”tro på alt, hvad du tror”. Tanker er netop det det er – tanker. Vær nysgerrig og tag det med ro, når du reflektere over selvkritik, og mind dig selv om: ’Det er tanker ikke fakta’. Selvværd varierer fra situation til situation, fra dag til dag og time til time. Nogle mennesker føler sig afslappet og positive med venner og kolleger, men urolig og genert med fremmede. Andre kan føle sig helt i på toppen over sig selv på arbejdspladsen, men kæmper socialt – eller omvendt.

Skift historien – og formuler dine egne værdier

Enhver har en helt personlig fortælling eller en historie, som ens kerne af selvopfattelse er baseret på. Når du ønsker at ændre indholdet i din historie, er du nødt til at undersøge, hvor det stammer fra, og hvor du har modtaget de budskaber, som du genfortæller for dig selv. Hvis stemmer internaliserer du? “Nogle gange kan andres negative udsagn som f.eks. ‘du er klodset’ eller ‘du er doven’ været blevet gentaget så ofte, at du tro på, at de er sande. Disse kommentarer er indlærte, hvilket betyder, at de kan være ude af proportion med situationen eller helt ufortjente. Du kan ændre negative tankemønstre ved at anerkende dig selv positivt. Hvad ville du ønske, du troede om dig selv? Og gentag disse sætninger for dig selv. Generelt er positiv intern dialog en stor del af at styrke dit selvværd.

Undgå at sammenligne.

Begynd med at stoppe med at sammenligne dig selv med andre. Bare fordi en anden virker glad og succesfuld på de sociale medier, eller en i din personlige omgangskreds altid beretter om fantastiske oplevelser, betyder det ikke, at de altid er glade og lykkelige. Sammenligninger fører kun til negativ selvsnak, hvilket kan føre til angst og stress. At leve op til forestillingen om andres normer og værdier slider på dit selvværd, og kan have en negativ indvirkning på din mentale sundhed samt andre områder i dit liv, såsom arbejde, relationer og fysisk sundhed.

Find dit indre geni. Gør det du er god til og nyd det.

Albert Einstein sagde: “Alle er geniale. Men hvis du dømmer en fisk ud fra dens evne til at klatre op i et træ, vil den leve hele sit liv og tro, at den er dum.” Hver person har sine egne styrker og svagheder. En kan f.eks. være hjemmets stjerne-kok, men en frygtelig sanger. Det du er god til og interesserer dig for skaber indre værdi. Nyd de situationer, hvor du genkender, hvad dine styrker er, og de følelser af selvtillid, de skaber, og træk dem frem især i tider med tvivl. Hent styrke i minder fra en tid i dit liv, hvor du havde bedre selvværd? Hvad lavede du på det tidspunkt i dit liv? Hvis det er svært for dig at få øje på, så bed en ven om at pege dem ud for dig. Nogle gange er det lettere for andre at se det bedste i os, end det er for os selv.

Motion og sund levevis skaber mental fremdrift.

Mange undersøgelser har vist en sammenhæng mellem motion og højere selvværd, med forbedret mental sundhed til følge. Reorganiser din dag med fokus på egenomsorg. Prøv at droppe en opgave dagligt fra din endeløse to-do liste, og konverter den til afslapning eller at gøre noget sjovt, og mærk hvordan det føles. Andre former for egenomsorg, såsom korrekt ernæring og tilstrækkelig søvn, har også vist sig at have positive virkninger på ens selvopfattelse.

Relationer har stor betydning for din selvopfattelse, og skal vælges med omhu.

Jo mere du gør noget for andre, du kan være stolte af, jo lettere er det for dig at anerkende dit eget værd. At gøre ting, som man kan respektere sig selv for, er en af måderne, til at opbygge sit selvværd. Det er noget håndgribeligt. Det er ting, der betyder noget og giver værdi, ikke kun til dig selv, men også til en anden. Der er meget sandhed i det faktum, at det vi lægger ud i verden har en tendens til at komme tilbage til os. Du kan teste det ved bevidst at være imødekommende i tanker og adfærd, når du møder nogen, og være opmærksom på, hvad der kommer tilbage til dig. Opbyg positive relationer – og undgå de negative. Du har sikkert opdaget, at der er visse mennesker – og visse forhold – hvor du føler dig bedre tilpas end andre steder. Opbyg relationer med mennesker, der er positivt stemt over for dig, og prøv at undgå personer, der får dig til at føler dig utilstrækkelig.

Du er ikke er dine omstændigheder.

At bevidst at skelne mellem dig selv og dine omgivne faktorer, er nøglen til selvværd. At anerkende din indre kerneværdi og elske dit ufuldkomne selv giver det sikre grundlag for vækst. Med denne sikkerhed, er du fri til at vokse med lystfølelse, ikke frygt for fiasko – fordi fiasko ikke ændrer kernes værdi. En måde at forbedre dit selvværd på ville være at tage en udfordring op. Det betyder ikke, at du skal gøre alt selv – en del af udfordringen kan være at søge hjælp, når du har brug for det – og vær forberedt på at prøve noget, som du ved vil være svært at opnå. Vi er alle født med et uendeligt potentiale og lige værd som mennesker. At vi gør os selv mindre, er en falsk tro, som vi har lært over tid. Derfor er vejen frem, din egen anerkendende opmærksomhed af dit selvværd. Og det findes allerede i hver enkelt person.

Har du spørgsmål er du velkommen til at skrive eller ringe til mig.

Med venlig hilsen

Michael Hvalsøe-Simonsen, Psykoterapeut,MPF.