Hjernen

hjerne funktions prioriteter

Betabølger (13-36 svingninger pr. sek.).

Dette er hjernerytmen i den normale vågne tilstand som er forbundet med tænkning, problemløsning og aktiv opmærksomhed, rettet mod den ydre verden. Mental spænding, ophidselse og angst kan forøge både beta-rytmernes amplitude og frekvens.

Alfabølger (8-13 svingninger pr. sek.).

Alfa er den mest dominerende hjernerytme af alle. De fleste mennesker har nogen alfa-aktivitet i deres EEG. Især når de lukker øjnene, slapper af og vender opmærksomheden indad øges alfabølgerne både i hyppighed og styrke. Alfabølgerne, der signalerer bevidst opmærksomhed, er overgangen til det ubevidste, som er repræsenteret af endnu lavere frekvenser (theta og delta).

Thetabølger (4-8 svingninger pr. sek.).

Theta er den dominerende hjernerytme hos mindre børn. Hos voksne optræder thetabølgerne almindeligvis kun under drømme og døsighed, samt under stærke følelser. Thetabølger dannes dybt i hjernen og reflekterer ubevidst aktivitet forbundet med følelser og drømme. Både, når man kommer tæt på ubevidste erindringer under dyb meditation, og tæt på fortrængte følelser i terapi, øges theta-aktiviteten.

En betingelse for, at man har bevidst adgang til og kan erindre det ubevidste indhold er en permanent tilstedeværelse af alfabølger i EEG’et. Uden alfa forbliver det ubevidste indhold ubevidst. Tilstedeværelsen af en vis mængde theta i hvile-EEG’et blandet med alfa kan vidne om personlig indsigt og kreativitet.

Deltabølger (0,5-4 svingninger pr. sek.).

Delta ses hele tiden hos nyfødte børn og hos voksne under dyb søvn. Disse langsomme bølger er forbundet med basale overlevelsesfunktioner med sæde dybt i hjernen. Under psykoterapi, hvor patienter har genoplevet deres egen fødsel, er der observeret forekomst af deltabølger. Deltabølger er forbundet med de dybeste bevidsthedslag. Nogle mener, at deltabølger påviser kontakt til det kollektivt ubevidste. Deltabølger blandet med alfa kan reflektere en indre intuitiv, empatisk radar, en slags sjette sans.