Stress og nervesystemet

Nervesystemet har en central rolle i, hvordan vi håndterer stress.

stress og nervesystemet psykoterapi

Det centrale nervesystem

Det centrale nervesystem omfatter hjernen og rygmarven, mens det perifere nervesystem omfatter alle de nerver, der fordeler sig ud fra hjernen og rygmarven til andre dele af kroppen, så som muskler og organer. Hver del af systemet har indflydelse på hvordan informationer kommunikeres i hele kroppen.

Det perifere nervesystem

Det perifere nervesystem er den del af nervesystemet, som indeholder de nerver, der ligger uden for det centrale nervesystem. Deres primære roller er at forbinde centralnervesystemet med organer, lemmer og hud. Det perifere system forsyner hjernen og rygmarven med impulser og sende oplysninger til de relevante områder af kroppen, og giver os mulighed for at reagere på stimuli i vores miljø.

Det perifere nervesystem er henholdsvis opdelt i to dele:

  • Det somatiske nervesystem
  • Det autonome nervesystem.

”SOMA” betyder krop og det somatiske system er den del af det perifere nervesystem, der er ansvarligt for at transportere sensoriske og motoriske oplysninger til og fra det centrale nervesystem. Disse oplysninger styrer kroppens frivillig bevægelse.

Det autonome nervesystem er den del af det perifere nervesystem, der er ansvarlig for at regulere ufrivillige kropsfunktioner, for eksempel blodgennemstrømning, hjerteslag, fordøjelse og vejrtrækning. Systemet tillader disse funktioner til at finde sted uden at man behøver at tænke over det sker.

Det autonome system er ydermere opdelt i to dele, der enten speeder op eller bremser for stress

Det sympatiske system regulerer ”kæmp eller flygt” refleksen. Dette system forbereder kroppen til at forbruge energi og håndtere potentielle trusler i miljøet. Opstår der behov for handling, vil det sympatiske system sørge for at fremskynde hjertefrekvensen, øge vejrtrækningshastigheden, øge blodtilførslen til musklerne, aktivere svedsekretion. Dette gør det muligt for kroppen at reagere hurtigt i situationer, der kræver øjeblikkelig handling.

Det parasympatiske system hjælper med at opretholde normale kropsfunktioner og spare på de fysiske ressourcer. Når en trussel er passeret, vil dette system dæmpe hjertefrekvensen, vejrtrækning og reducere blodtilførslen til muskler, således at kroppen kan returnere til normal hviletilstand.

Lær hvordan jeg kan hjælpe dig af med stress→